Så kontrollerar du din cykel

Så kontrollerar du din cykel

Det är roligt att cykla och cyklingen är dessutom ett bra sätt att hålla sig i form. Med det sagt finns det också faror som är kopplade till cyklingen, inte minst då du cyklar i trafiken tillsammans med bilister och förare av andra motordrivna fordon. För att vara säker på din cykel bör du hålla den i bra skick och uppfylla de säkerhetskrav som finns för cykling i trafik.

Såväl vuxencyklar som barncyklar behöver med jämna mellanrum gås igenom, så du är säker på att cykeln är i bra skick och redo att användas i trafiken. Här delar vi med oss av några tips om hur du håller din cykel i topptrim:

  • Kontrollera din cykel för att säkerställa att den är redo för uppgiften. Det är särskilt viktigt att kontrollera en cykel som börjar bli lite till åldern. Det du främst bör titta på är följande: Finns det tillräckligt mycket luft i däcken? Fungerar bromsarna och är de rena? Är kedjan ren från smuts och fungerar den som den ska?
  • Kontrollera också bromsarna. Cykla omkring på ett plant underlag och dra åt handbromsen till och från. Om bromsarna inte fungerar och du inte vet hur du ska åtgärda dem, bör du kontakta din lokala cykelverkstad för att få hjälp med det.
  • Gå igenom däcken på cykeln. Lägg hela däcket i en liten skål med vatten för att se om det blir några bubblor. Bubblor innebär nämligen att däcket är punkterat, och det är någonting som du antingen kan fixa själv eller ta hjälp av en cykelverkstad för att åtgärda. Gör samma sak med det andra däcket.
  • Se till så sadeln är rätt inställd. Det är väldigt enkelt att kontrollera om sadeln har rätt höjd, eftersom du bara behöver sätta dig på cykeln och se om du kan nudda marken med tårna. Om så inte är fallet, eller om du når marken med mer än bara tåspetsarna, bör du justera sadeln. Glöm inte att även justera styret!
  • Om någon någon del av cykeln inte fungerar som den ska, bör du undersöka dess enskilda komponenter för att se om någon komponent behöver bytas ut.

Du hittar fler tips och spännande cykelprodukter här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *