Detta bör du ta med dig på en MTB-semester

Detta bör du ta med dig på en MTB-semester

Om du har planer på att ge dig iväg på en MTB-semester eller ett träningsläger under året finns det vissa saker som du helst inte vill glömma. Det är en spännande tid då du planerar för din MTB-semester och förbereder dig för denna, men det kan också upplevas som en tid med extra mycket stress. Oavsett om du har tänkt ge dig av utomlands, kanske till alperna, eller planerar att stanna hemma och testa några nya MTB-spår här i Sverige, behöver du extra mycket packning när du ska ge dig ut på en lite längre resa. Här har vi sammanställt en lista över de saker du bör ta med dig på en MTB-semester. Genom att följa denna kan du vara säker på att du har med dig alla förnödenheter och att du är redo för ditt MTB-äventyr!

Packning

Vilken saker som bör packas ner i resväskan beror på vart i världen du reser och hur klimatet kommer vara där. Generellt sett bör du ta med dig reserver av de flesta produkter, så du har en extra om någonting skulle hända med den första.

  • Hjälm. Vilken typ av cykelhjälm du behöver beror på vilken typ av cykling du kommer ägna dig åt, men även vilken typ av hjälm du känner dig mest bekväm med att använda.
  • Knäskydd, armbågsskydd samt rygg- och bröstskydd kan behövas, beroende på dina personliga preferenser. Med rätt skydd kan du se till så din cykelsemester illa och i förtid.
  • Glasögon. Solglasögon och/eller cykelglasögon.
  • Cykelskor för platta pedaler eller pedaler utan clips.
  • Kläder. Cykelbyxor, cykeltröjor, strumpor, samt andra kläder som du väljer utifrån vädret.
  • Vätskesystem. Med ett vätskesystem av tillräcklig storlek kan du förhindra att du blir uttorkad under dina cykelturer.
  • Se till att du packar ner viktiga cykelverktyg såsom däckverktyg, multiverktyg och däckpump. Ett par extra cykelkomponenter kan vara bra att ha med om plats finns och om du kanske ska bege dig runt där inga butiker finns nära till hands.

Cykel

På vissa ställen kan du hyra en mountainbike, vilket besparar dig en hel del besvär. Det kan dock vara en bra idé att ta med sig sin egen sadel och de egna pedalerna. Om du ska ta med hela din cykel behöver du tänka på såväl transportkostnader som försäkring och att serva den före avresan.

Män tar större risker än kvinnor i sitt fondsparande

Män tar större risker än kvinnor i sitt fondsparande

Kvinnors och mäns attityder till sparande skiljer sig åt. Detta gäller bland annat avseende vilken risk man är villig att ta i sitt sparande, men vilka konsekvenser får det för sparandet?

I undersökningar kan man se stora skillnader mellan män och kvinnor vad gäller risktagning och hur man upplever sin kunskap om privatekonomi och förmågan att själv påverka sin pension. Här benar vi därför ut vilka skillnader som finns mellan de bägge könens ekonomiska beteenden och vilken effekt respektive inställning till risk kan få.

Om du upplever att du inte har särskilt bra koll på fondsparande kan du ta hjälp av fondförvaltaren Advisor. Med deras tjänst för PPM-förvaltning behöver du inte tänka på förvaltningen av ditt premiepensionskonto utan lämnar över ansvaret till Advisor.

Undersökning av mäns och kvinnors ekonomiska beteenden

En för låg risk i ett långsiktigt sparande kan ge sämre avkastning, men samtidigt kan även en för stor risk ge dålig avkastning. Därför är det bästa är att försöka anpassa risknivån till sparhorisonten och försöka få till en god riskspridning. Män sparar i större utsträckning än kvinnor  i aktier och aktiefonder, medan det inte är någon större skillnad mellan könen vad gäller sparandet i blandfonder och räntefonder.

I en undersökning utförd av TNS Sifo uppgav drygt drygt 50 procent av männen och knappt 40 procent av kvinnorna att de kunde tänka sig ta en högre risk för den potentiella möjligheten att åstadkomma en högre avkastning. I samma undersökning svarade 50 procent av kvinnorna och drygt 30 procent av männen att låg risk var den viktigaste faktorn vid deras val av placering. 45 procent av kvinnorna och 65 procent av männen i undersökningen ansåg sig ha tillräckliga kunskaper för att påverka sin pension.

49 procent av kvinnorna i undersökningen svarade att de anser sig ha tillräckliga kunskaper inom privatekonomi, medan motsvarande siffra för de tillfrågade männen var 66 procent. Värt att notera är att det alltså rör sig om den självupplevda kunskapsnivån snarare än den faktiska nivån. Personer med högre inkomster upplever att de har högre kunskaper i privatekonomin och är även mer villiga att ta en högre risk.